FtheHssim
e d a f a t h i h a h a s s i m .


we only have
left for 2016
''I am done with the past, the future has plenty of room for change.''

© Skin by Ken Eriksen basecodes by AtiqahJaidin. Image from
Problem - error that cannot be solve -
Sunday, 7 August 2016

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Sometimes, there is a person who was willing to help u to go out for ur loneliness.

Ok ok, saya faham benda tu baik. Itu ialah perbuatan yang sangat sangat layak untuk diberikan sebuah penghormatan. Namun, tak semua orang yang sunyi tu mahu menerima huluran yang anda berikan. 

Contoh situasi;

Ada seorang perempuan yang hidupnya umpama terkena sumpahan - tidak boleh mencintai dan tidak boleh menerima insan yang mencintainya - contoh la macam ada orang sudi nak jadi peneman hidupnya (lelaki) atau lebih sinonim digelar boyfriend, pakwe, kekasih, pacar etc hahaha. Gitew.

Macam-macam perempuan tu buat untuk terima kehadiran si jejaka itu (lelaki tu tak nampak effort perempuan ni) dan (perempuan tu pun tak nampak effort lelaki tu). Masing-masing bagi effort la kan tapi masing-masing tak nampak effort yang sesama sendiri keluarkan. Tapi perempuan tu sedar la yang effort lelaki tu bagi lagi banyak daripada dia punya effort.

Masalahnya kini, perempuan itu seperti yang saya katakan, umpama terkena sumpahan. Jadi, sebesar mana pun usaha yang lelaki tu berikan, dia tidak dapat menerimanya. Tolak tepi soal fizikal si lelaki tu, perempuan tu tak mengharapkan apa apa pun daripadanya. Tidak mengharapkan rupa yang tampan malah harta yang banyak pun dia tak berapa nak pandang. Dia rasa dia masih belum layak lagi untuk bercinta - memberi kasih sayangnya kepada jejaka tersebut - selain dia nak fokuskan pembelajarannya. Ini bukan alasan cliche yang diberikan semua gadis untuk mintak putus, tapi ini betul-betul alasannya untuk buat ibu dan ayahnya gembira (terutamanya setelah ayahnya berjaya melawan penyakit kanser tahap 3) dan setelah dia gagal untuk membuat ibu bapanya bangga dalam keputusan SPM nya yang agak teruk sebab faktor-faktor yang tidak dapat dielak (demam panas sepanjang peperiksaan dijalankan sebulan). Sedih kan?

Bukan sekali, bukan dua kali malahan lebih daripada 5 kali dia menepis perasaannya kepada jejaka-jejaka (nak bagi lagi gempak kan, asyik serius je) yang menawarkan huluran untuk membawanya keluar dari kehidupannya yang sunyi lagi membosankan tu. Walaupun jejaka-jejaka itu berlatarbelakangkan profile yang hebat hebat dan boleh membawa kehidupannya ke masa depan yang cerah tapi bila hati kata taknak, tetap dia tak boleh menerimanya.

Dia sangat berharap, semua orang boleh faham dia. Ye, dia memang ego sikit bab bab macamni. Dia asyik nak menang je. Dia tak boleh kalah. Dia tak boleh masuk dengan dunia yang orang kata bahagia bila bercinta tu. Walaupun dalam hatinya telah berputik butir butir percintaan tapi dia memang tak boleh terima. Umpama bunga tu baru nak mekar tapi dia dah tebang dulu.

Satu lagi hal. Dia seorang yang pengecut. Dia berusaha untuk menyembunyikan dirinya daripada berhubung dengan lelaki tersebut. Pelbagai alasan dia berikan untuk menghindarinya. Dia sangat takut mengecewakan perasaan seseorang dengan mengucapkan kata putus walaupun dia sedar yang lelaki tu dah banyak terluka dan bersabar dengannya.

Dia sememangnya seorang pengecut. Dan ego.

Tapi, jauh dalam lubuk hatinya, dia taknak bagi harapan palsu kepada sesiapa iaitu dengan

berpura-pura mencintainya.